PMP Course Dates

Location Dates Time
Denver, CO
Weekend Course
26, 27 August 2016 08:00 AM-06:00 PM
Phoenix, AZ
Weekend Course
26, 27 August 2016 08:00 AM-06:00 PM
Kansas City, MO 29 August 2016 to
01 September 2016
08:00 AM-06:00 PM
Baltimore, MD 29 August 2016 to
01 September 2016
08:00 AM-06:00 PM

PMP Exam Questions

  1. You are managing the release of a new drug in the market. Your role is that of a:
    1. Functional Manager, because you have good understanding functional knowledge of the pharmaceutical industry
    2. Project Manager, because you are creating a unique product within specific time schedules
    3. Operations Manager, because you have to do several repetitive tasks
    4. Program Manager, because you have to manage several sub-projects to effectively do your job

    Answer: B

    Explanation: Projects involve doing something that has not been done before and which is, therefore, unique. A product or service may be unique even if the category to which it belongs is large….

    A project to bring a new drug to market may require thousands of doses of he drug to support clinical trials

  2. Which of the following is not the feature of a project?
    1. Constrained by limited resources
    2. Planned, executed and controlled
    3. Creates unique product or service
    4. May be ongoing and repetitive

    Answer: D

    Explanation: Operations and projects differ primarily in that operations are ongoing and repetitive while projects are temporary and unique. A project can thus be defined in terms of its distinctive characteristics – a project is a temporary endeavor undertaken to create a unique product or service

  3. You are managing the release of a new drug in the market. Your role is that of a:
    1. Functional Manager, because you have good understanding functional knowledge of the pharmaceutical industry
    2. Project Manager, because you are creating a unique product within specific time schedules
    3. Operations Manager, because you have to do several repetitive tasks
    4. Program Manager, because you have to manage several sub-projects to effectively do your job

    Answer: B

    Explanation: Projects involve doing something that has not been done before and which is, therefore, unique. A product or service may be unique even if the category to which it belongs is large.

    A project to bring a new drug to market may require thousands of doses of he drug to support clinical trials.

  4. Which of the following statement related to Standards and Regulations is not correct?
    1. Standard is a document approved by a recognized body – there can be multiple standards for one product.
    2. Regulations are mandatory but Standards are not mandatory.
    3. Standards after widespread adoption may become de facto regulations.
    4. The influence of standards and regulations for a project is always known

    Answer: D

    Explanation: For many projects, standards and regulations (by whatever definition) are well known and project plans can reflect their effects. In other cases, the influence is unknown or uncertain and must be considered under ProjectRisk Management

  5. Your IT company is responsible for making software virus programs. You are responsible for managing both the individual product releases and the co-ordination of multiple releases over time. Your role is that of a:
    1. Program Manager
    2. Project Manager
    3. Functional Manager
    4. Operations Manager

    Answer: A

    Explanation: A program is a group of projects managed in a co-ordinated way to obtain benefits which are not available from managing them individually. Many programs also involve elements of ongoing operations.

  6. A Project Manager must have good understanding of the mechanics of power and politics to be effective. As defined by Pfeffer, power includes all the following except:
    1. The Potential to influence behavior
    2. Potential to change the course of events and overcome resistance
    3. Ability to get people to do things that they would not otherwise do
    4. Ability to handle power struggles and organizational games

    Answer: D

    Explanation: Pfeffer defines power as “the potential ability to influence behavior, to change the course of events, to overcome resistance, and to get people to do things that they would not otherwise do.”…The negative sense, of course derives from the fact that attempts to reconcile these interests result in power struggles and organizational games that can sometimes take on a thoroughly unproductive life of their own.

  7. Which of the following statement related to Standards and Regulations is not correct?
    1. Standard is a document approved by a recognized body – there can be multiple standards for one product.
    2. Regulations are mandatory but Standards are not mandatory.
    3. Standards after widespread adoption may become de facto regulations.
    4. The influence of standards and regulations for a project is always known

    Answer: D

    Explanation: For many projects, standards and regulations (by whatever definition) are well known and project plans can reflect their effects. In other cases, the influence is unknown or uncertain and must be considered under ProjectRisk Management.

  8. A Project Manager must have good understanding of the mechanics of power and politics to be effective. As defined by Pfeffer, power includes all the following except:
    1. The Potential to influence behavior
    2. Potential to change the course of events and overcome resistance
    3. Ability to get people to do things that they would not otherwise do
    4. Ability to handle power struggles and organizational games

    Answer: D

    Explanation: Pfeffer defines power as “the potential ability to influence behavior, to change the course of events, to overcome resistance, and to get people to do things that they would not otherwise do.”…The negative sense, of course derives from the fact that attempts to reconcile these interests result in power struggles and organizational games that can sometimes take on a thoroughly unproductive life of their own.

  9. Phase end review of projects is also referred to as:
    1. Phase Exits
    2. Kill Points
    3. Stage Gates
    4. All the above

    Answer: D

    Explanation: The conclusion of a project phase is generally marked by a review of both key deliverables and project performance to date, to a) determine if the project should continue into its next phase and b) detect and correct errors cost effectively. These phase-end reviews are after called phase exits, stage gates or kill points

  10. You are working in the Project Office of your organization. What is your job responsibility?
    1. Managing the different activities of a project
    2. Always being responsible for the results of the project
    3. Providing support functions to Project Managers in the form of training, software, templates etc.
    4. Providing Subject Matter Expertise in the Functional areas of the project

    Answer: C

    Explanation: Project Office: There is a range of uses for what constitutes a project office. A project office may operate on a continuum from providing support functions to project managers in the form of training, templates, etc. to actually being responsible for the results of the project

View 100′s of FREE PMP Exam Questions! Same as paid exam simulators and tests!

Share and Enjoy:
  • Print
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Yahoo! Buzz
  • Twitter
  • Google Bookmarks